Affirmationer - 050701

Affirmationer – Mental träning.

För mig är det två namn på samma sak. OK – visst ligger det lite mer ”andlighet” i benämningen affirmationer medan mental träning är fast förankrad i vetenskapliga kretsar.

De som använder uttrycket affirmationer känner ofta att de får hjälp och stöd från en annan dimension i sin strävan mot ett uttalat mål, medan de som sysslar med mental träning lägger hela ansvaret på att lyckas – eller misslyckas – på personlig basis.

Själv är jag lagd åt affirmationshållet - om nu någon trodde något annat J - och har sedan strax före jul förra året, då jag blev inspirerad av en bok jag fick i mina händer, ägnat mig åt vissa affirmationer.

Jag har affirmerat om min hälsa, min ekonomi, mitt yrkesliv och min livsinställning.

Idag har jag sett stora förändringar ske inom alla dessa områden och det som fascinerar mig allra mest är hur det främst är min inställning till dessa saker som har förändrats på vägen. Och hur små ”hintar” från omgivningen – vilka tidigare varit betydelselösa eller ointressanta för mig – helt plötsligt blivit de avgörande knuffarna på vägen mot mina mål.

Ta min hälsa t ex. Hur många gånger de senaste åren har jag inte föresatt mig att gå ner i vikt och motionera mera? Jag har gjort några tappra försök, men saknat motivation och inre styrka. Nu blev jag inspirerad av vänner – från flera håll – att ta tag i båda sakerna. En väninna övertygade mig om att jag skulle följa med och testa stavgång och en annan talade så positivt om och visade genom eget engagemang hur hon gått ner i vikt utan att egentligen anstränga sig.

Mitt liv förändrades också på ett sådant sätt att jag blev lockad in i en ”gratis” vardagsmotion – 40 minuters promenad till jobbet ca 3 ggr/vecka och resultatet har inte låtit vänta på sig. Utan att på något sätt lida har jag gått ner 5 kg och trivs nu i ”nygamla” klädesplagg som bara hängt oanvända under några år.

Ekonomin har även den förändrats och blivit mer stabil – givetvis inte av sig själv, det fordrar planering och arbete, också det saker som varit ”tunga” att genomföra tidigare men som nu känns självklara och enkla.

Jag har, efter 18 månaders sökande, ”blivit” med arbete. Och detta på ett ställe dit jag utan gensvar har sökt två gånger tidigare och dessutom skickat intresseanmälan till. Helt plötsligt öppnade sig en dörr och jag tog steget in. Först jobbade jag timmar men sedan fick jag ett ettårsvikariat vilket jag nu påbörjat.

Min livsinställning har även den förändrats. Det finns mycket kvar att jobba på där, men jag känner en förtröstan, ett lugn och en tillit som jag inte tidigare känt. Jag vet ju så klart att livet går upp och ner – jag är just nu inne i ett ”flyt” och då är det inte svårt att må bra rent psykiskt – men jag är ändå övertygad om att jag, även genom de tuffare tiderna, kommer att ha en inre övertygelse och tillit, vilken kommer att vara mig till hjälp i det långa loppet.

Nu kommer ju inte allting av sig själv. Det flyger inga stekta sparvar i munnen på någon, som han sa J - men som sagt: när motivationen och inspirationen har infunnit sig, då känns allt det man önskar möjligt att genomföra.

Några tips om du själv vill testa: (Gör det! Vad har du att förlora?)

Föreställ dig under affirmationen att dina önskningar redan gått i uppfyllelse. Fokusera och känn dig som om du redan lever ditt mål.

Ta t ex en affirmation om att känna glädje till livet.

Den kan lyda så här: Jag är fylld av glädje inför varje ny dag. Jag har lätt att hitta det positiva i olika situationer och jag har nära till skratt. Jag känner livsglädje i hela min kropp.

När du säger dessa meningar – högt eller tyst för dig själv – ska du KÄNNA den där glädjen inför varje ny dag. Tänk på ett ögonblick då du känt glädje och förväntan inför dagen – kanske en födelsedag, din bröllopsdag eller en semesterresa.

När du säger att du har lätt att hitta det positiva i olika situationer så tänk på en situation där du klart ser den positiva sidan och tar ställning för den i stället för den negativa som du ser som ett valbart alternativ.

När du talar om skratt och att känna livsglädje i din kropp – KÄNN den! Känn skrattet bubbla upp från maggropen och dra upp mungiporna till ett jättesmil. Skratta högt om det känns naturligt.

Detta fordrar koncentration och fokusering – säg din mening/dina meningar – så ofta du får tillfälle under dagen. Allt sker inte på en natt, men du kan ju också se det som så att om en dag är väldigt negativ och trist så får du åtminstone skratta och känna glädje de bråkdelar av en minut som du ägnar åt affirmationen.

Min erfarenhet är att det i början känns lite konstigt att ”låtsas” att man är vid målet. Mycket sitter i ”munnen” – i orden. Jag får plocka fram minnen från tillfällen när jag känt just så som jag förväntar mig när jag lever mitt mål. En dag så infinner sig känslan automatiskt när man säger orden – saker börjar hända, tillfällen gläntar på dörrar, förslag till vägar att gå kommer i din väg – motivationen ökar, jag SER de där möjligheterna som jag tidigare inte velat se. Slutligen är det jag säger helt sant.

Sedan är det ju inte så att världen förändras efter mig och mina önskningar. Jag upplever det mer som att jag förändrar mig själv och min syn på omgivningen och tar den plats, väljer den väg, som gör det möjligt för mig att ”leva mina mål”.

Och jo! jag tror ju att vi får hjälp på vägen!

Men om du inte tror det – ja, då kan du ju testa lite mental träning i stället J. Där gäller det också att redan se sig vid målet – att se sig genomföra det som måste göras för att nå dit vare sig det gäller att söka jobb eller vinna OS i kast med liten boll.

Visst är livet spännande?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback