Gruppdynamik

De var tre stycken som tillträdde sin nya tjänst på samma gång. Gruppen de skulle arbeta i bestod av två erfarna på tjänsten - varav den ena var gruppledare - och en som under ett års tid varit "till och från" för att de senaste månaderna varit "till".

Vid det första mötet enades man om hur man ville jobba. Ganska snart visade det sig att det åter igen varit lättare att säga tulipanaros än att göra den. Genom schemaläggning blev de uppdelade i två grupper. Resultatet blev "Vi och dom" så klart.

När så gruppledaretjänsten blev utlyst (vilket alla vetat från början att den skulle bli) så startade kriget.

En av de nya, ivrigt påhejad av "gamlingarna", satte sig snabbt in i alla arbetsuppgifter, tog för sig och visade framfötterna på alla vis. Hon vände sig till högste chefen för frågor och åsikter.

De andra såg ett tag storögt, förstummat på hur hon forsade fram. Sedan tog en av dem ett djupt andetag, lierade sig med en annan hög chef och tog upp kampen.

Nummer tre funderad länge. Förmodligen kom hon fram till att hon inte ville arbeta under någon av de andra aspiranterna, för hon beslöt sig till sist för att lämna in en ansökan även hon. Den baserade hon på sina stora kunskaper och erfarenhet av jobbet.

Nummer fyra ville bara att det skulle bli avgjort vem som skulle bli gruppledare för att det sedan skulle bli lite arbetsro och förhoppningsvis mer struktur i arbetet i stället för dold tävlan i vem som kunde mest och bäst.

Nummer fem, den enda deltidaren, sågs till att börja med som ett hot av de övriga kombatanterna, men när hon klart deklarerat att hon inte tänkte söka tjänsten då hon inte ville jobba 100%, bedömdes hon som ofarlig.

Fast nog hade hon haft lust att söka. Hon ville så gärna, likt nummer fyra, få struktur och ordning. Hon ville skapa samarbete, enighet och laganda i denna splittrade grupp.

Samtidigt såg hon klyftorna, hon hörde den falska vänligheten alternativt den stundtals illa dolda irritationen när man genom frågor som "Är du inte färdig med.... Har du gjort...... Vad är det som ligger här? Vad är detta? Gjorde du klart ..... " osv visade sin överlägsenhet både för sig själv, omgivningen och den andra.

Skitsnacket började, "vi och dom" blev alltmer utpräglat, att synas "uppåt" blev allt viktigare ....... kampen pågår - må bäste man vinna.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback